DONATE FOR A SMILE SPONSORED BY INDESEYEN
+31(0)6 46121045 | info@bobbiefoundation.nl
DONATE FOR A SMILE SPONSORED BY INDESEYEN
+31(0)6 46121045 | info@bobbiefoundation.nl

Project Menstruatiearmoede' is een feit!

De eerste menstruatiepakketten kunnen worden uitgegeven!

Dankzij vele gulle donaties is inmiddels de eerste zending menstruatiepakketten van Gentleday Benelux binnengekomen bij De Gezonde Zaak in Apeldoorn. In samenwerking met Leergeld Apeldoorn Voorst zullen op korte termijn de eerste pakketten aan meiden in Apeldoorn uitgegeven kunnen worden! Katja Kortenbroek, distribiteur GentleDay Benelus en Brenda Eijt, eigenaar van De Gezonde Zaak: bedankt voor jullie samenwerking!

Menstruatie armoede, geen nieuw probleem, er rust een dubbel taboe op: menstruatie bespreken is al moeilijk, toegeven dat je arm bent komt daar nog eens bij.

Uit onderzoek van De Bovengrondse blijkt dat menstruatie armoede wel degelijk voor komt in Nederland. Er is sprake van menstruatie-armoede wanneer mensen niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten als tampons, maandverband of menstruatiecups aan te schaffen die nodig zijn om het menstruatiebloed op te vangen als ze ongesteld zijn.

Uit een onderzoek in 2019 van Plan International onder Nederlandse meiden en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar, blijkt een op de negen van hen wel eens te weinig geld te heeft om menstruatieproducten aan te schaffen. Ze zijn dan aangewezen op alternatieven zoals wc-papier, sokken, kranten of lappen stof. Het idee alleen al is natuurlijk vreselijk, en dan nog maar niet te denken aan de irritatie, infectie en andere klachten die dat kan veroorzaken.

Verkennend onderzoek in Nederland door De Bovengrondse onder ongeveer 50 organisaties en ook vrouwen zelf, concludeert dat het probleem met name speelt onder cliënten van de Voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden.