DONATE FOR A SMILE SPONSORED BY INDESEYEN
+31(0)6 46121045 | info@bobbiefoundation.nl
DONATE FOR A SMILE SPONSORED BY INDESEYEN
+31(0)6 46121045 | info@bobbiefoundation.nl

Menstruatie armoede: bloed serieus

4 september 2020

Menstruatie armoede, geen nieuw probleem, er rust een dubbel taboe op: menstruatie bespreken is al moeilijk, toegeven dat je arm bent komt daar nog eens bij.

Uit onderzoek van De Bovengrondse blijkt dat menstruatie armoede wel degelijk voor komt in Nederland. Er is sprake van menstruatie-armoede wanneer mensen niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten als tampons, maandverband of menstruatiecups aan te schaffen die nodig zijn om het menstruatiebloed op te vangen als ze ongesteld zijn.

Uit een onderzoek in 2019 van Plan International onder Nederlandse meiden en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar, blijkt een op de negen van hen wel eens te weinig geld te heeft om menstruatieproducten aan te schaffen. Ze zijn dan aangewezen op alternatieven zoals wc-papier, sokken, kranten of lappen stof. Het idee alleen al is natuurlijk vreselijk, en dan nog maar niet te denken aan de irritatie, infectie en andere klachten die dat kan veroorzaken.

Verkennend onderzoek in Nederland door De Bovengrondse onder ongeveer 50 organisaties en ook vrouwen zelf, concludeert dat het probleem met name speelt onder cliënten van de Voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden.

Oorzaak

Hoe komt het dat menstruatie-producten soms niet te betalen zijn?

Of iets duur is of niet hangt af van je budget. De meeste mensen geven er tussen de € 2,50 en € 25 euro per maand aan uit. Dat is voor iedere persoon anders. Zo zijn er vrouwen die heftiger menstrueren dan anderen of vrouwen die allergisch zijn voor synthetische stoffen en daardoor in verhouding duurdere producten moeten aanschaffen.

Als je onder de armoedegrens leeft dan heb je vaak een leefbudget van € 50,00 of lager per week. Dus dan kunnen menstruatieartikelen echt wel een uitgave zijn. Uit de gesprekken blijkt dat moeders bijvoorbeeld hun eigen menstruatieproducten vaak niet kunnen betalen omdat ze eten of luiers voor de kinderen prioriteit geven. Ook bij moeders van wie de dochters menstrueren drukken de kosten zwaar op het budget.

Inhoud

Op dit moment zijn wij in overleg met instanties en leveranciers voor het samenstellen van een pakket waarbij rekening gehouden wordt met de kwaliteit en ook de soort behoefte. Zo kan er wegens geloofsovertuiging bijvoorbeeld de voorkeur worden gegeven aan maandverband in plaats van tampons.

Bobbie & MENSTRUATIE ARMOEDE

Met het Project Menstruatie Armoede willen we enerzijds het probleem onder de aandacht brengen en anderzijds de meiden die hiermee te maken hebben helpen.

Bobbie Foundation richt zich op het geven van een glimlach aan kinderen in de leeftijd tot 18 jaar, door hen te ondersteunen met leuke momenten en cadeaus. Hoewel je daarbij in eerste instantie niet meteen denkt aan menstruatieproducten, zal het een meisje zeker een heel fijn en blij gevoel krijgen als zij er tijdens deze periode in de maand goed verzorgd bij loopt. Met dit project streven wij ernaar om de doelgroep een pakket met kwalitatief hoogwaardige menstruatie-artikelen aan te bieden, waarmee zij tenminste 12 maanden vooruit kunnen.

doelgroep

Wij stellen dus dat dit probleem met name voorkomt bij gezinnen die onder de armoedegrens leven en client zijn bij de Voedselbank.

Vanuit logistiek en praktisch oogpunt, richten wij ons op alle dames in een gezin die menstrueren. Het pakket wordt aangeboden via de Voedselbank Apeldoorn. Daarnaast hebben wij contact met Scholen en Stichting Leergeld via wie het pakket ook bij de doelgroep terecht kan komen.