DONATE FOR A SMILE SPONSORED BY INDESEYEN
+31(0)6 46121045 | info@bobbiefoundation.nl
DONATE FOR A SMILE SPONSORED BY INDESEYEN
+31(0)6 46121045 | info@bobbiefoundation.nl

RTL Z: Goede doelen in acute problemen door coronacrisis: 'Hopen op hulp'

26 maart 2020

BRON: RTLZ
AUTEUR: Jelle Maasbach

Niet alleen het bedrijfsleven wordt hard geraakt door het coronavirus, ook goede doelen hebben er last van. Inkomsten lopen flink terug en bij sommige organisaties zijn er ‘acute problemen’.

“We worden zeker geraakt, het doet bij alle stichtingen pijn”, vertelt Kyra van der Meulen van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland aan RTL Z. “De collectes kunnen niet meer doorgaan, de deur-tot-deur acties zijn opgeschort. Ook events zijn nu gecanceld.”

Hoe langer, hoe erger
Dat betekent inkomstenderving. “Hoeveel precies weten we niet, dat moeten we nu in kaart brengen. Hoe langer het gaat duren, hoe meer gevolgen het gaat hebben.”

De zorgen zijn groot, omdat nog niet duidelijk is of de overheid hulp gaat bieden. “We weten nog niet of er steun komt voor onze sector. Gelukkig hebben sommige een buffer en kunnen ze de klappen opvangen”, aldus Van der Meulen.

Miljardenindustrie
Er gaan jaarlijks miljarden euro’s om in de sector. Per jaar wordt er ongeveer 5,7 miljard euro gedoneerd aan goede doelen in ons land. Dat geld komt voornamelijk van huishoudens, maar ook van bedrijven, goededoelenloterijen en overheidssubsidies.

Ons land telt 600 erkende goede doelen en bij Goede Doelen Nederland zijn er daarvan ongeveer 180 aangesloten. Honderdduizenden vrijwilligers zetten zich elk jaar in voor een stichting, bijvoorbeeld door het lopen van collectes of organiseren van acties.

Enorme impact
Sommige stichtingen hebben echter niet veel vermogen achter de hand, zoals JDRF. Een stichting die onderzoek naar type 1-diabetes financiert en voorlichting geeft. Het is werkzaam in twintig landen. “Dit heeft op korte termijn een enorme impact op onze boekhouding”, zegt directeur Ingrid Wiechers. Ze zegt maar voor een paar maanden geld in kas te hebben. “We hebben om hulp gevraagd, we kunnen nu helaas niet meer doen dan afwachten.”

Ook JDRF moet het hebben van evenementen en donaties, al ziet directeur Wiechers dat sommige bedrijven zich proberen terug te trekken. “Het is financieel overleven en ik hoop dat sponsoren en de overheid bijspringen. Ik vind ook dat banken in deze tijd hun verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Een groot evenement dat binnenkort plaatsvindt had 150.000 euro moeten opleveren. “Dat is voor ons heel veel geld. Tijdens dat event komen families bij elkaar en worden er acties opgezet. Ontzettend belangrijk.”

‘Nu jullie hulp nodig’
Ze benadrukt het belang van de stichting. “We financieren onderzoek dat in labs plaatsvindt, veel daarvan zijn gesloten. Onderzoeken lopen nu vertraging op en dat moet niet nog meer worden vanwege inkomsten die wegvallen.”

De directeur zegt dat onderzoeken belangrijk zijn. Jaarlijks worden er miljarden uitgeven aan zorg en diabetes staat hoog op het lijstje. “De zorgkosten blijven maar stijgen en dan is het belangrijk dat onderzoek naar bijvoorbeeld diabetes gewoon doorgaat.”

Creatieve oplossingen
Een aantal leden van Goede Doelen Nederland heeft het nu over een andere boeg gegooid. “Sommige zijn met creatieve oplossingen gekomen in deze tijden en dat is mooi.” Natuurmonumenten kan bijvoorbeeld geen grote groepen meer rondleiden, maar biedt nu virtuele rondleidingen aan. Cliniclowns gaan ook op de virtuele tour en gaan videobellen met zieke kinderen.

JDRF zegt ook dat ze inzetten op creatieve digitale oplossingen. “We kiezen bijvoorbeeld voor webinars om toch onderzoeksresultaten te delen. Voorlichtingsavonden worden nu digitaal gehouden.”

“We hopen natuurlijk dat er financiële hulp komt voor stichtingen die het moeilijk hebben, maar zijn blij dat de bereidheid in Nederland om iets te doen voor elkaar groot is”, aldus Goede Doelen Nederland. Ook JDRF wil niet afwachten en zet daarom in op digitale evenementen.