Bron: DeStentor.nl | Bas Klaassen
Niet bij elk kind klopt Sinterklaas vanavond op de deur. Voor kinderen die in armoede opgroeien, is een cadeau helemaal niet vanzelfsprekend. Denise uit Deventer moest kiezen tussen eten en een geschenk voor haar zoontje van 7. De Actie Pepernoot biedt uitkomst. ,,Nu denkt hij tenminste niet dat hij niks krijgt omdat hij stout is geweest.”
Denise Albers (27) uit Deventer schaamt zich er niet voor. Ze heeft schulden. Opgelopen na een scheiding. ,,Zijn schulden werden toen natuurlijk ook mijn schulden. Al besef ik heel goed dat ik er zelf wel bij was al die tijd.” Nu zit ze in de schuldhulpverlening. Ze moet rondkomen van 50 euro per week. ,,Daar moet ik alles van doen.”
Geld voor een sinterklaascadeau voor haar zoontje van 7 had ze niet. ,,Het was letterlijk kiezen tussen eten of een cadeautje voor hem. Ik was dus van plan om een paar dagen geen eten te kopen.”
Geen pakje voor haar zoon, die tijdelijk in een pleeggezin woont, was eigenlijk helemaal geen optie. ,,Als kinderen niet luisteren, dan krijgen ze niks van Sinterklaas, zo gaat het verhaal. Ik was heel bang dat hij zou denken dat hij stout was geweest, terwijl het zo’n lieve jongen is.”
Geen cadeau
Denise is niet de enige moeder (of vader) die met armoede worstelt. Bij duizenden kinderen komt de Sint niets brengen op 5 december, terwijl bij vriendjes en buurkinderen wél wordt uitgepakt. Het Nationaal Fonds Kinderhulp schat dat het voor 1 op de 12 kinderen niet vanzelfsprekend is om sinterklaascadeaus te krijgen. Om te zorgen dat ze toch een presentje krijgen, organiseert het Fonds Kinderhulp al 20 jaar ‘Actie Pepernoot’.
Denise Albers (27) uit Deventer zit dik in de schulden. Een sinterklaascadeau kopen is daarom voor haar geen vanzelfsprekendheid. ,,Het is kiezen tussen een cadeau voor mijn zoontje of een paar dagen eten.”
Dit jaar maken meer dan 80.000 ouders gebruik van die actie: voor 20 euro kunnen ze een cadeautje uitzoeken via een bon. Denise is een van hen, nadat ze door de schuldhulpverlening op de actie werd gewezen. Dus krijgt haar zoon een uitbreidingsset Pokémon-kaarten. ,,Ik denk dat hij er heel erg blij mee zal zijn. Hij is helemaal gek van Pokémon, dat kan je je niet voorstellen.”
Taboe
De moeder doet haar verhaal, terwijl ze best weet dat er waarschijnlijk ook negatieve reacties op komen. ,,Mensen zullen wel roepen: je kunt toch gewoon werken? Maar dat zit er gezien mijn gezondheid nu gewoon niet in.” Verder heeft ze lak aan commentaar. ,,Ik wil over armoede praten, zodat het taboe er afgaat. Veel mensen begrijpen het niet. En die negatieve reacties; die lees ik niet eens. Die lokken misschien ook weer discussie uit, dus dat is goed.”
En hoe ze naar volgend jaar kijkt? ,,Ergens hoop ik dat hij dan niet meer gelooft. Of dat deze actie opnieuw is en ik er opnieuw gebruik van kan maken, mocht het zover komen. Anders zal het misschien weer kiezen zijn tussen eten en een cadeau.”
80.000 kinderen geholpen, nog 3650 kinderen op de wachtlijst
Het in Deventer gevestigde Nationaal Fonds Kinderhulp gaf dit jaar 80.000 cadeaubonnen uit voor sinterklaasgeschenken voor kinderen die in armoede opgroeien. Volgens woordvoerder Irene Boersma staan er nog 3650 kinderen op de wachtlijst. ,,Donaties zijn daarvoor dus zeker nog welkom. Er bellen ook gemeenten en bedrijven die ons willen helpen en grote aantallen cadeaucodes voor hun rekening nemen. We hopen heel hard dat we straks kunnen melden dat er niemand meer op de wachtlijst staat.”
De aanvragen worden niet gedaan door individuele ouders, maar door intermediairs, zoals schuldhulpverleners, goede doelen, enzovoort. ,,Dat zijn maatschappelijke organisaties die direct contact hebben met de gezinnen en dus ook echt achter de voordeur komen. Zij weten precies bij welk gezin wat nodig is en ook of zij wel of geen Sinterklaas kunnen vieren. Het mooie aan de codes is dat kinderen zo echt iets krijgen van hun verlanglijstje.”