BRON: Stentor
Auteur: Johannes Rutgers
Apeldoorners die weinig te besteden hebben, krijgen duidelijker begeleiding en advies over allerlei vormen van hulp. Zo kunnen ze makkelijker zien waarvoor ze in aanmerking komen. De hulp zelf wordt beter gecoördineerd. Dat is in elk geval het doel van een besluit dat de lokale politiek heeft genomen.
Huishoudens met een platte portemonnee kunnen aanspraak maken op regelingen en voor ondersteuning aankloppen bij allerlei organisaties. Dat loopt uiteen van officiële zaken als kwijtschelding van sommige kosten, tot vrijwilligersorganisaties die verjaardagscadeautjes voor kinderen of andere praktische dingen bieden.
Onvoldoende op de hoogte
Het hardnekkige probleem daarbij is dat de doelgroep daar lang niet altijd gebruik van maakt. Deels doordat mensen onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Daar zijn al vaker oplossingen voor bedacht, die toch onvoldoende werken.
Daarnaast ontbreekt het soms aan afstemming tussen alle organisaties die zich voor deze doelgroep inzetten. Een Apeldoornse moeder die in de schuldsanering belandde, vertelde eind vorig jaar in deze krant dat er een ‘wirwar’ aan goede initiatieven is. ,,Je hoeft niet in de goot te belanden’’, stelde zij, ,,maar dan moet je wel de weg weten.”
Wasmiddel
PvdA-politica Natascha van den Berg heeft de praktijkvoorbeelden ook gehoord. ,,Dat een gezin met Sinterklaas 400 euro aan tegoedbonnen krijgt, maar geen wasmiddel kan kopen. Dan heb je eigenlijk iemand nodig die tegen organisaties zegt: wat jullie doen is allemaal super, maar kan een deel misschien in het voorjaar?’’ Op initiatief van Van den Berg komt er nu bij de gemeente een ‘regisseur’ die de hulp meer gaat stroomlijnen.
Alle partijen in de gemeenteraad steunen dat plan. Daarbij is ChristenUnie niet per se overtuigd dat dit dé oplossing is. Andere gemeenten gingen Apeldoorn voor met zo’n armoederegisseur en niet overal bleek dat een succes. Er is bijvoorbeeld een risico dat organisaties die zich met deze doelgroep bezighouden, nu zelf wat meer ‘achterover gaan leunen’, denkt raadslid Hanna Riezebos. Zo zou je dus het paard achter de wagen spannen.
Makkelijker
Van den Berg is daar niet bang voor. De bedoelde regisseur neemt het werk van organisaties niet over, zegt ze; die persoon wordt niet zelf het aanspreekpunt voor mensen met weinig geld. Het afstemmen gebeurt vooral achter de schermen. Daarnaast moet de regisseur ervoor zorgen dat informatie makkelijker vindbaar is op één plek.
Het plan zat al een tijd in de pijplijn. De coronacrisis heeft het wat betreft meerdere partijen alleen maar urgenter gemaakt. Het is namelijk goed denkbaar dat meer huishoudens nu in financiële problemen raken. In zo’n situatie is het heel prettig als het duidelijk is welke wegen je moet bewandelen, zegt Van den Berg. ,,Iedereen ervaart momenteel hoe het is om te leven met beperkte mogelijkheden. Je moet dan op zoek gaan naar wat er wel kan, maar daar moet je wel bij geholpen worden. Want als je kop vol zit met zorgen, kan je gewoon niet meer helder denken.’’
Wethouder Maarten van Vierssen (D66) zegt het idee te omarmen en gaat nu uitzoeken hoe het uitgevoerd moet worden.